Mart Ayı Önemli Günler

18-24 Mart Ulusal Yaşlılar Haftası

Başarılı yaşlanma, sadece bedensel iyilikle sınırlı olmayıp, psikolojik ve sosyal yönden de tam bir iyilik halinin varlığını içermektedir.

Başarılı yaşlanma; bireyin kendini yaşlılığa hazırlarken sosyal ilişkilerini canlı tutması, sağlık sorunlarının en aza indirilmesi için koruyucu önlemlerin alınması, bellek ve fiziksel işlevlerini geliştirici çabalar içinde olması ve yaşama pozitif bakması anlamına gelmektedir.

Yaşlılık döneminde sık olarak karşılaşılan sağlık sorunları arasında; kalp ve damar hastalıkları, diyabet, başta Alzheimer olmak üzere demans (bunama) tipleri, kanser hastalıkları, düşmeler sonucu oluşan bedensel yaralanmalar, yaşlılığa uyum sorunları ve psikolojik bozukluklardır. İleri yaştaki sağlık problemleri daha sık olarak, özellikle bulaşıcı olmayan süreğen (müzmin) hastalıklarla ilgilidir. Bunların büyük bir kısmı uygun sağlık hizmetleri ve koruma önlemleriyle engellenebilir ya da geciktirilebilir hastalıklardır. Yine büyük bir kısmı ise erken tanı konulabilirse etkin bir biçimde başa çıkılabilir problemlerdir. Yaşlı nüfusun yeterli ve dengeli beslenmesi, tütün ürünleri kullanmaması, tütün dumanına maruz kalmaması, hareketli yaşam sürmesi, sağlık hizmetlerine kolay ulaşabilmelerinin sağlanması, bazı hastalıklarla ilgili olarak aşılanması önerilmektedir. Kaza ve yaralanmaların önlenmesi için de ev ve ev dışındaki çevre koşullarının düzenlenmesi gerekir.

Toplumsal, sosyal, ekonomik vb. açılardan yaşlıların en üst düzeyde yaşamlarını sürdürebilmeleri için toplumda bu döneme dair farkındalığın da artırılması önemlidir.

#UlusalYaşlılarHaftası