📎Antimikrobiyal direnç tüm dünyanın karşı karşıya olduğu bir sağlık tehdididir. Dünya Sağlık Teşkilatı tarafından antimikrobiyal direnç konusunda farkındalık oluşturulması , halk arasında iyi uygulamaların teşvik edilmesi amacı ile 18-24 Kasım tarihleri “Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası” olarak belirlenmiştir.
📎Antimikrobiyal Direnci Nedir?
Bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitlerin; evrimsel süreçte enfeksiyon tedavisinde kullanılan ilaçlara karşı direnç mekanizmaları geliştirmesi ve var olan antimikrobiyal ilaçların zaman içerisinde tedavide etkisiz hale gelmesidir.
📎Dirençli patojenlerin gelişmesinin sebepleri:
*Antimikrobiyal ilaçların aşırı ve yanlış kullanımı,
*İnsanlar, diğer hayvanlar ve bitkiler için sanitasyon ve hijyen eksiklikleri,
*Sağlık merkezlerinde, çiftliklerde ve tarlalarda enfeksiyon önlemindeki ve kontrolündeki yetersizliklerin mikropların yayılımını hızlandırması,
*İlaçlara, aşılara ve muayeneye erişimin yetersiz olması sayılabilir.
Antimikrobiyallere karşı gelişen direnç; sepsis, zatürre gibi ölüme yol açabilen yaygın enfeksiyonlarla mücadeleyi zorlaştırabilir, hatta imkansız hale getirebilir. Cerrahi operasyonlar, organ transplantasyonları, bağışıklık yetersizliği bulunan hastaların tedavisi daha riskli hale gelebilir.
📎Uygun antibiyotik kullanımı:
Farklı tür enfeksiyonların tedavisinde kullanılan ilaçlar birbirleri yerine kullanılmamalıdır. Örneğin; bakteriyel enfeksiyonlar için kullanılan antibiyotiklerin viral enfeksiyonlarda kullanılması, enfeksiyonu tedavi etmeyeceği gibi, yan etkilere ve vücutta bulunan bakterilerin direnç geliştirmesine neden olabilir.
• Antibiyotikler reçete edildiği şekilde kullanılmalıdır. Artık kendinizi iyi hissediyor olsanız bile tedaviyi yarım bırakmamalısınız.
• Dozlar atlanmamalıdır.
• Antibiyotikler saklanmamalıdır. Önceki hastalıktan arta kalmış ilaç bir daha kullanılmamalıdır.
• Başka birisine reçete edilmiş ilaçlar kullanılmamalıdır.
#DünyaAntimikrobiyalFarkındalıkHaftası
#AntimikrobiyalDirenciBirlikteÖnlemek