Kasım Ayı Önemli Günler

20-26 Kasım Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası

Ağız ve diş sağlığı sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmezdir. Çocukluk çağında ilk çıkan dişler süt dişleridir ve daha sonra yerlerini kalıcı dişlere bırakır. "Doğru Beslenme" ve "Ağız Bakımı" alışkanlıkları, çocukların ağız diş sağlıklarının yanı sıra genel sağlıklarının da korunmasını ve yetişkinlik dönemi kronik hastalık risklerinin azaltılmasını sağlayacaktır.

Ağız ve diş sağlığında en önemli iki hastalık diş çürükleri ve diş eti hastalıklarıdır. Diş eti hastalıkları, kimi zaman diş kökünün etrafını çevreleyen destek çene kemiğinin erimesine kadar ilerleyebilir. Diş sağlığının bozulması vücuttaki diğer organları da etkileyebilir.

Ağız ve Diş Sağlığını Korumak İçin;

·Etkin ağız bakımı,

·Sağlıklı beslenmenin düzenlenmesi,

·Düzenli diş hekimi kontrolleri,

·Koruyucu uygulamalar yapılmalıdır.

Etkin Ağız Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Dişin Fırçalanması:

Dişler günde 2 kez etkin bir şekilde fırçalanmalı,

Diş fırçasının başı yumuşak kıllı olmalı, kıllar yıprandığında yenilenmeli,

Diş fırçası fırçalama öncesinde ıslatılmamalı,

Diş macunu fırça başının boyu değil, eni uzunluğunda (nohut kadar) olmalı,

Dişlerin tüm yüzeyleri fırçalanmalı, dudak ve yanağa bakan yüzeyleri, dile bakan yüzeyleri dişetinden dişe doğru dairesel hareketlerle, çiğneyici yüzeyleri ise ileri geri hareketlerle fırçalanmalıdır.

Dilin Fırçalanması: Dişlerin fırçalanması bitince dil sırtı dil ucuna doğru basınç uygulamadan 3-4 kez süpürür gibi fırçalanmalıdır.

Diş İpi Kullanımı: Diş ipi günde bir kez tercihen yatmadan önce kullanılmalı, dişlerin birbirine bakan yan yüzeylerinin temizlenmesi sağlanmalıdır.

Ağızda Protez Varsa: Protez köprü tarzında ise köprü gövdesinin dişetine komşu yüzeyi özel diş ipi ile temizlenmeli, hareketli protezde ise, ağız içi ve protezler mutlaka temizlenmelidir.