Her geçen gün oturarak her zamankinden daha fazla zaman geçiriyoruz. İş yerinde, işe giderken veya evde bilgisayar karşısında olsun, bu hareketsiz yaşam tarzı sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Çalışmalar “oturmanın yeni sigara içmek olduğunu” hatta yaşam süresini daha olumsuz şekilde etkilediğini gösteriyor.
Fiziksel Aktivitenin Sağlığımıza Faydaları:
•
Vücut sistemlerini (kas-iskelet, bağışıklık, kardiyo-pulmoner vb.) düzenler ve iyileştirir,
• Fiziksel uygunluğu geliştirir,
• Kronik hastalık (diyabet, hipertansiyon, kanser, kardiyo-vasküler hastalılar vb.) riskini azaltır,
• Kilo kontrolünü sağlar,
• İmmün sistem üzerine olumlu etkiler yapar,
• Duygu durumu olumlu etkileyerek genel iyilik halini artırır,
• Kognitif fonksiyonu geliştirir.
Fiziksel olarak aktif olmayanlarda enfeksiyon görülme olasılığı düzenli fiziksel aktivite yapanlara göre daha fazladır. Bağışıklık sistemini destekleyen önemli etmenlerden biri fiziksel olarak aktif bir yaşam sürmektir.
Yürüyüş yapmak ise tüm yaştaki bireyler için en yaygın ve kolay uygulanabilen dayanıklılık (aerobik) aktivitesidir. Dayanıklılık aktiviteleri vücudumuzun oksijeni kullanma kapasitesini arttıran, büyük kas gruplarının dinamik ve ritmik olarak çalıştığı aktivitelerdir.
Fiziksel aktivitenin sağlığın koruyucu ve geliştirici etkisinin görülebilmesi için günlük aktivitelerin yanı sıra yetişkin yaş grubunda haftanın 5 (beş) günü en az 30 dakika; 5-17 yaş grubu için ise günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılmalıdır.
Fiziksel aktiviteyi yaşam biçimi haline getirmemizde yürüyüş önemlidir.
Yürüyün ve konuşun. Bazı aramalara geri dönmeniz mi gerekiyor? Yürüyüşe çıkarken aramalarınızı takip edin.
Daima merdivenleri tercih edin. Asansörü ve yürüyen merdivenleri boş verin ve bunun yerine merdivenlerden çıkın.
Öğle yemeğinde yürüyün. Masanızdan uzaklaşın ve öğle yemeği yürüyüşü ile kafanızı boşaltın. Arkadaşlarınızla yürüyebilir veya kendinize biraz zaman ayırabilirsiniz.
Daha uzağa park edin. İster alışveriş yapıyor olun ister işyerindeki otoparkta olun, size yürümek için daha fazla zaman tanımak için girişten uzakta bir yer seçin.
Bir veya iki durak erken inin. Gerektiğinden bir veya iki durak önce inin ve yolun geri kalanını yürüyün.
Aktif aile zamanı yaratın. Akşam yemeğinden sonra TV karşısında oturmak yerine herkesi yürüyüşe çıkarın.
İşlerinizi yürüyerek yapın. Bazı yerel mağazalara gitmeniz veya akşam yemeği almanız mı gerekiyor? Arabayı evde bırakın ve onun yerine yürüyün.
Kendinize bir adım sayar alın. Sağlığınıza yatırım yapın ve günde kaç adım attığınızı takip ederek kendinizi sorumlu tutun.