Erken tanıda en önemli faktör, kişinin bu konuda bilinçlendirilmesidir. 81 ilde kurulan Kanser Erken Tarama ve Teşhis Merkezleri (KETEM)’nin en önemli amaçları toplumda kanser konusunda farkındalık yaratmak, yüz yüze eğitimlerle kişileri korunma yöntemleri, tarama programları hakkında bilgilendirerek kanserden korunmayı ve taramaları gerçekleştirmektir.
Erken dönemde tespit edilen meme kanserinin iyileşme şansı çok yüksektir. Kanser Erken Tarama ve Teşhis Merkezlerinde yapılan taramalarda meme kanseri olgularının %75’i erken dönemde teşhis edilmiş, pek çok kadının hayatı kurtarılmıştır.
Erken teşhis için kadınların; düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi yapmaları, düzenli olarak hekime muayene yaptırmaları, düzenli olarak mamografi çektirmeleri gereklidir.
Mamografi: Mamografi etkin bir tarama yöntemi olarak kabul edilmektedir. Gelişmiş ülkelerde yapılan taramalar sonucunda 50 yaş üstü kadınlarda meme kanserine bağlı ölümlerinin %20-30 kadar azaldığı görülmüştür. Birinci derece akrabalarında meme kanseri olan kadınlar 40 yaşından itibaren, olmayanlar 50 yaşından sonra iki yılda bir mamografi çektirmelidir. Adet gören kadınlar için en uygun zaman adet dönemini takip eden ilk haftadır.
Kendi kendine meme muayenesi: Kadınlara kendi kendine meme muayenesi alışkanlığını kazandırmak, kadınları kendi sağlığından sorumlu olma olanağını verir. Meme kanseri gelişme riski olan kadınlarda da farkındalığı artırmak için kendi kendine muayene yapılması önerilir. Yirmi yaşından sonra her kadın, her ay kendi kendine muayene yapmalıdır. Uygun dönem adetin başlangıcından 7-10 gün sonra ayda bir kez yapılmalıdır. Menopozda olan kadınlar ise her ay, aynı günlerde muayene yapmalıdır. Meme dokusu içerisinde herhangi bir şüpheli kitle ele gelirse veya memede çekinti, çukurlaşma, kızarıklık, deride kalınlaşma, şişlik, tahriş ve bozulmalar, ucun hassaslaşması ya da içe dönmesi ya da meme başından akıntı gelmesi gibi belirtiler fark edilirse vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
#DünyaMemeSağlığıGünü